Home » Reisverslag

dag 1: Wageningen - Andryes

Ik had vooraf bij diverse ervaringsdeskundigen geïnformeerd wat de beste dag was om naar Frankrijk te vertrekken. Doordeweeks werd aangeraden boven het weekend en dus vertrokken we op maandag. Op de weg was het prima te doen. Om de forenzendrukte voor te zijn vertrokken we om 6:15 al. Zoals we regelmatig niet konden nalaten te zeggen een heel normale tijd voor D. Bij de lunchpauze bleek het echter niet eenvoudig om onze met fietsen behangen autootje - 2 op het dak, 2 achterop - kwijt te kunnen. Toen dat lukte hadden we een prima lunch en reden volgens de grillen van de Tomtom app naar de camping. We verbaasden ons er wel over dat we kruip-door-sluip-door steeds op dezelfde N77 uit leken te komen… Om een uur of 5 kwamen we aan bij de camping Au Bois Joli. Na de belofte dat ze de hele volgende dag in het zwembad mochten liggen, zetten we de tent op en gingen we eten.

dag 2: Andryes - rustdag

De belofte werd ingelost en we verbaasden ons er weer over hoe lang kinderen zich kunnen vermaken in een bak water. Het was er met ruim 30 graden een goede dag voor. Aan het eind van de middag waagden we een klein fietstochtjes. Ik ben duidelijk nog steeds niet gemaakt voor heuvels, maar verder was het een erg leuk tochtje. Bij terugkomst konden we de fiets-trek stillen in het restaurantje van de camping met pizza en friet, vergezeld van lokaal blond bier.

02eee94a608a4d5cae3f7e8a47d637ac.jpg

dag 3: Guédelon

Guedelon lijkt op een openluchtmuseum, maar dan één waar het resultaat van de gedemonstreerde ambachten gebruikt wordt om iets te bouwen: een Middeleeuws kasteel nog wel! Fascinerend om te zien hoe alles met gereedschap uit die tijd werd vervaardigd en geruststellend om te zien dat er wel gebruik gemaakt wordt van hedendaagse veiligheidsmaatregelen zoals veiligheidsschoenen en -brillen. De straattheatershow op het terrein kon ook op onze goedkeuring rekenen.

dag 5: Andryes-Brèves (26,6 km)

23-25 graden is een ideale temperatuur om bij te fietsen. Gisteren fietsten we een stukje langs het Canal du Nivernais. Vandaag is het tijd voor het echte werk en fietsten we bepakt en bezakt de andere kant op. De auto mag op de camping blijven slapen. Onderweg helpen we twee boten door een sluis waarvan de deuren openen en sluiten door met de hand aan een hendel te draaien. We bewonderen het ‘kerkje’ van Clamency. Zo’n enorm gebouw voor een dorpje van 4800 inwoners volgens ons gidsje! We eindigen in wereldstad Brèves, een gehuchtje maar wèl met een camping. Na het eten hebben L en D nog energie voor een fietstochtje naar het naastgelegen dorpje voor een ijsje.

ce93a9a5db334fd18dacb7e4244531d9.jpg
IMG_9286.jpg

dag 6: Brèves - Rustdag

De supermarkt lag precies op de goede plek. Met de tassen nog leeg reed ik de heuvel met 7-8 km/uur op. Volgeladen met boodschappen ging het met een gangetje tot 43 km/uur weer terug.

Buiten het boodschappen doen, werd de dag gevuld met spelletjes en kleuren. In mijn afwezigheid maakte Simone ook de l’Yonne onveilig. De rest van de dag genoten we van de Franse kaas en wijn en Franse ‘tapas’.

dag 7: Brèves - chaumot (23 km)

De route langs het kanaal is gemakkelijk en veilig maar ook een beetje eentonig. We komen redelijk vlot aan bij de camping in Chaumot die ook alweer door Nederlanders wordt gerund.

dag 8: Bezoek aan Corbigny (13,3 km)

Met een regenachtige dag in het vooruitzicht na een regenachtige nacht besluiten we het dorpje Corbigny te bezoeken. De in het routeboekje beschreven veemarkt vinden we helaas niet en de supermarkt gaat net dicht als we erin zijn. Er is verder niet veel te beleven in Corbigny. We grijpen de kans aan om echt Frans te gaan lunchen. Dat bevalt prima en met een volle buik doen we boodschappen en fietsen weer terug.

dag 9: Chaumot - Châtillon-en-Bazois (34,1 km)

We beginnen het fietsen langs het kanaal nu echt zat te worden, het is steeds hetzelfde. De camping in Châtillon-en-Bazois bereiken we na 34 km. We hoeven onze tent niet op te zetten want de camping verhuurt alleen pipowagens en bengali’s. We betrekken een bengali, een soort kruising tussen een bungalowtent en een trekkershut.

dag 10: Châtillon-en-Bazois  - Rustdag

Als je dorp niet groot genoeg is voor een kermis is er een alternatief: je blaast 8 springkussens op en vraagt 5 euro entree, klaar. Onze kinderen maak je er blij mee!

IMG_20170727_100458404.jpg
IMG_9328.jpg

dag 11: Châtillon en Bazois - Cercy le Tour (37,7 km)

Fietsen in de regen is niet leuk. Gelukkig klaart het in de middag op en is de camping in Cercy le Tour wel leuk. Dat maakt een hoop goed :-)

dag 12: Cercy le Tour - Rustdag

‘S Morgens wandelen Simone en ik het pittoreske dorpje in om vers brood te halen. De bakkers zijn vaak al om 6:30 open! Na de lunch demonstreren de kinderen dat je prima gedurende 2 uur van de waterglijbaan kunt gaan. Het zwembad staat echt pal naast de camping en we kunnen er voor een habbekrats gaan zwemmen, heerlijk!

dag 13: Cercy le Tour - Decize (17 km)

Vandaag hoeven we maar 17 km, een eitje! Omdat de treinen door werkzaamheden niet rijden, fietsen we langs de Loire weer richting de auto. De overgang van Nivernais naar Loire bevindt zich in Decize en wij dus ook. Naast de camping in Decize is een waterspeeltuin en dat komt goed van pas met het mooie weer :-)

dag 14: Dezice - Rustdag

Ons verblijf in Decize wordt opgeluisterd door een muziekfestival dat pal naast de camping plaatsvindt. Het is veel folk-achtige muziek en best gezellig. We lopen een rondwandeling door het mooie oude centrum van Decize. Daarna beproeven de mannen hun geluk op de minigolfbaan.

dag 15: Decize - Nevers (44,4 km)

Mede doordat we in Chavalon een ijsje halen, fietsen we vandaag wel 44 km. Met een temperatuur van boven de 30 graden is dat een beetje teveel, maar we halen het toch! De route is helaas weer langs een kanaal, ditmaal het Canal lateral de Loire. Op de camping zetten we eerst de tarp op om moed te verzamelen voor de tent. We hebben leuke buren die samen met een tandem op vakantie zijn.

IMG_9354.jpg