Dingen met wielen
Fietsen
Wij zijn in 2015 gaan fietsen met de fietsen die we al hadden: een Koga Roadrunner herenfiets voor mijn vriend, een Trek X-500 voor mij en een flutfietsje van Marktplaats voor onze zoon. Voor de Koga hebben we een voordrager gekocht op Marktplaats. Mijn fiets had al een voordrager.
In 2016 kocht ik via het fietsenplan van mijn werk een Stevens 6X Lite Cross. Deze fiets had een behoorlijk kale uitvoering en ik heb veel onderdelen van mijn oude fiets (de Trek X500) over laten zetten: bagagedragers, slot, kettingscherm, bidonhouder en enkele onderdelen er nieuw bij gekocht: spatborden, achterstandaard. Ook heb ik bredere banden laten monteren (Schwalbe marathon plus 47 mm). Na een proefritje heb ik ook een ander stuur met een verstelbare stuuradapter laten monteren. De belangrijkste reden om een andere fiets te kopen, was dat het frame van mijn Trek wat aan de kleine kant was en dat ik liever een herenframe had om een zadeltje op de buis te zetten voor de kinderen. In 2017 verruilde ik mijn oude bagagedrager voor een Tubus logo Evo bagagedrager. Met deze drager kon ik nog kleine tassen bevestigen als het Bobike junior zitje ook op de fiets zit.
In 2017 kocht mijn vriend via Marktplaats een tweedehands Santos Travelmaster 2.8. Ook zijn frame was wat aan de kleine kant en deze aanbieding was ook gewoon een mooie kans.
Kinderfietsen
Voor de kinderen hebben we na de eerste fietsvakantie een fietsje met versnellingen aangeschaft: de Puky ZL 18-3. Dat trapt toch een stuk fijner mee met de FollowMe. Er was niet veel keus voor kinderfietsjes met versnellingen in een kleine maat (18 inch) en we wilden naafversnellingen en niet teveel geld uitgeven. Het Puky fietsje bevalt prima, maar het stuur is wel wat breed voor een kind. Voor meer geld kun je lichtere en beter afgemeten fietsjes kopen van Islabikes, Frog of Kokua, maar dan zit je wel vast aan derailleurversnellingen.Beide kinderen hebben de fiets met veel plezier gebruikt.
Toen de oudste toe was aan een grotere fiets, hebben we gekozen voor een Puky Crusader ALU 24-3. Deze fiets is wat ons betreft een fijne combinatie van naafversnelling, laag gewicht en niet te duur.
Vervolgens kochten we voor onze zoon via Marktplaats een Stevens junior tour nexus 26" fiets. Een fijne fiets met een Shiman 8-speed wat weinig te vinden is voor kinderen. Voor de etra coolheid had hij er Ergon handvatten met bars op gekregen. Toen hij 12 werd en de middelbare school periode in zicht kwam, zijn we op zoek gegaan naar een 28" fiets en hebben we op Marktplaats een Snel Safari met een klein frame gevonden. Deze fiets is prima voor de fietsvakanties, maar voor school niet ideaal (er is al veel aan stuk gegaan). Helaas hebben we in de schuur maar plek voor 1 fiets per persoon, dus we houden het nog even vol.
Voor onze dochter hebben we na de Puky ZL 18-3 gekozen voor een Puky Skyride 20-3, zodat ze nog even in de FollowMe mee kon (die gaat tot 20 inch kinderfietsen). Daarna zijn we voor haar op zoek gegaan naar lichtgewicht fietsen en toch naar een derailleur overgegaan. We zijn vanwege de te sportieve zit van de Frog bike zijn we uitgekomen bij de Woom bikes. Na de Woom 5 zijn we inmiddels in het bezit van een Woom 6. Deze fietsen zijn inderdaad erg licht, maar wel heel duur en incompleet. Ook zijn de versnellingen van deze fiets erg licht, waardoor onze dochter bijna altijd in de zwaarste versnellling rijdt.
FollowMe ouder-kind koppeling
Om de kinderfiets aan te kunnen koppelen gebruik ik een FollowMe. De FollowMe is heel stabiel, een groot voordeel! Het is ook erg leuk dat je kind zelf aan een fietstocht kan beginnen en aangehangen kan worden als het te ver blijkt of de verkeerssituatie te gevaarlijk. Zo kan een kind meer zelfstandig meefietsen dan met een aanhangfiets. Een ander voordeel is denk ik dat heel kleine kinderen er ook op passen met hun 12 inch fiets. Ik vermoed dat onze dochter met 3 jaar nog niet op een aanhangfiets had gepast en met de FollowMe kon ze toch meefietsen. Overigens lijkt mij voor deze leeftijd (3 jaar) een Weehoo iGo ook geweldig, maar dan moet je niet ook nog een Bob-Yak en FollowMe mee willen nemen... Nadelen aan de FollowMe zijn er ook: het ding roest als de neten en is behoorlijk zwaar. Ook is het systeem behoorlijk prijzig en moet je bij gebruik van verschillende kinderfietsen, steeds 4 boutjes los en weer vastdraaien als je van fiets wisselt. Verder moet een kind op een kleine fiets zonder versnellingen zich drie slagen in de rondte trappen als je zelf op een normaal tempo fietst. Ik loste dit op door heel langzaam te fietsen en zo gauw als het kon een fiets met versnellingen voor de kinderen aan te schaffen.
Bob-Yak
Voor onze eerste fietsvakantie hebben we een Bob-Yak gehuurd. We moesten sowieso nog uitproberen of we het wel leuk vonden om op fietsvakantie te gaan en of we een Bob-Yak dan ook handig zouden vinden. We hebben de Bob-Yak gehuurd via Wiel-rent. Dat beviel prima en omdat we inmiddels ook enthousiast geworden waren over de fietsvakantie, hebben we vervolgens zelf een Bob-Yak gekocht via Marktplaats. Met de éénwielige Bob-Yak hoeven we niet op te letten of de weg wel breed genoeg is. Ook is deze aanhanger stabiel en goed via Marktplaats te verkrijgen. Het grootste nadeel vind ik het aankoppelen als er al bagage in de kar zit, dat is best lastig en kun je best met zijn tweeën doen waarbij er één de fiets vasthoudt en de ander de aanhanger vastmaakt. Het koppelen gaat fijn, echt veel handiger dan met de FollowMe. Wat mij betreft mag de FollowMe het systeem van de Bob-Yak wel gaan gebruiken!
Niet alle bagagedragers zijn direct te combineren met de bob-yak. Zowel bij de drager van D's Koga Roadrunner (een ortlieb drager) als met de tubus logo op zijn Santos ging het mis. De drager van de Koga hebben we eraf gehaald, bij de Santos was het op te lossen door de drager hoger te monteren.
Fietsendragers
We een Thule HangOn drager voor max 3 fietsen in combinatie met twee thule freeride dakfietsendragers gebruikt toen de trekhaak geen 4 fietsen mocht hebben. Inmiddels hebben we een Thule HangOn voor 4 fietsen waardoor alle fietsen achterop kunnen. De fietsendragers zijn relatief licht, opvouwbaar en niet zo duur en bevallen ons allemaal heel goed.
tassen
We hebben een mix van tweedehands en nieuwe tassen, allemaal van Ortlieb. De Ortlieb tassen zijn net iets goedkoper dan die van Vaude en we konden de tassen gemakkelijk via Martkplaats vinden. De Ortlieb tassen van corduroy (de plus serie) houden het minder lang vol dan de tassen van 'gewoon' rubber (de classic serie).
We hebben vacuumzakken van Sea-to-Summit voor de slaapzakken gebruikt. Hiermee konden de slaapzakken redelijk 'vierkant' ingepakt worden wat handig was met de Bob-Yak. Helaas gingen deze zakken na een paar vakanties al kapot.
We gebruiken goedkope Ikea tassen voor de kleding. Deze tassen zijn erg klein opvouwbaar, licht en spotgoedkoop (we betaalden 3,99 per stuk). Ze maken het zoeken voor mij net wat overzichtelijker. Voor de kleine spulletjes zoals ondergoed en sokken, gebruik ik kleine mesh-tasjes. Mijn vriend gebruikt twee kleinere tassen, een katoenen en een mesh om alles overzichtelijk te houden en ik ben recent overgestapt op de organizers van de HEMA omdat die net wat meer overzicht geven dan de grote IKEA tassen en ik een drama ben met spullen zoeken.
Een oude regenhoes/flightbag voor een hikerugzak gebruikten we om de slaapspullen bovenop de Bob-yak te binden. Later konden we deze tas afschaffen doordat de kinderen ook met tassen gingen fietsen.
Om even een winkel in te gaan of een wandelingetje te maken, gebruikten we in de afgelopen jaren de volgende opties:
- een opvouwbare rugzak: Rubytec Cocoon. Die weegt weinig en kun je goed in een fietstas proppen terwijl hij toch best lekker draagt en ook niet zo heel duur was.
- een Ortlieb stuurtas: handig om spullen niet over te hoeven laden en onderweg kun je ook gemakkelijk bij zonnebril/snoepje/portomonnee. Voor een langere tijd draagt deze tas niet prettig. Een ander nadeel is de prijs.
- een rugpand waarmee je van een fietstas een rugzak kunt maken. Voordeel is dat je meer mee kunt nemen en in een waterdichte tas. Nadeel is dat het ding niet zo gemakkelijk ín de fietstas past. Het is wel mogelijk het rugband aan de buitenkant van de tas te hangen, maar dat wordt ie wel nat...
tent
Vergeleken met de autokampeerders die we tegenkwamen, hebben we een klein tentje. Vergeleken met de fietskampeerders die we tegenkwamen, hebben we zo ongeveer een circustent! Onze Esvo Mohawk heeft twee slaapcabines waarvan er één groot genoeg is voor 3 volwassenen en één een kindertentje is waar 2 personen zonder bagage in passen. Voor ons is dit handig aangezien S lang niet altijd goed slaapt op vakantie en we haar dus of bij haar broer in het kindertentje (dat is de bedoeling) of bij ons kunnen leggen. Ook hebben we lekker veel leefruimte voor als het regent bijvoorbeeld. Als grondzeil tussen de slaapcabines in gebruiken we een picknickkleedje wat we ook gemakkelijk onderweg kunnen gebruiken. Ook 's morgens blijven we altijd knus in de tent ontbijten, behalve als het erg mooi weer is! We hechten erg aan het katoen, vooral heerlijk om in te slapen met name met warm weer. Dus alhoewel onze tent veel zwaarder is dan een high-tech equivalent als de Lowland Multinova bijvoorbeeld, blijven wij hem nog steeds meeslepen op onze fietstripjes.
Inmiddels is de vracht nog uitgebreid met een katoenen tarp. Heerlijk tegen zon en regen. We hebben de zware stokken vervangen door Esvo telescoopstokken.
Toen het tijdens de fietsvakantie langs het strand (LF1 in Nederland) erg warm weer was, hadden we ook een Coleman strandtentje bij ons. Dat was erg prettig om schaduw te hebben op het strand.
stoeltjes
We hebben verschillende stoeltjes gehad en uitgeprobeerd:
- Geen stoeltjes. Lekker licht én goedkoop! Ik kan echter gewoon niet lekker zitten zonder rugsteuntje. Met een boom in de buurt gaat het nog wel, maar op een grasveldje weet ik op een gegeven moment geen houding meer te vinden zonder rugpijn te krijgen. Dus toch op zoek naar een stoeltje.
- Uit onze backpack-tijd hebben we twee Lafuma backpackerstoeltjes. Dat is eigenlijk vooral een steuntje in de rug. Je zit op de grond en kunt een kussentje in het zitgedeelte schuiven om zachter te zitten. Deze stoeltjes doen het nog altijd prima, maar zijn ingepakt redelijk groot/lang. Als zitkussen gebruik ik een Vaude light zitlap. Deze isoleert ook warmte en is bedoeld om op te zitten. Eerder gebruikte ik opblaas-hoofdkussentjes, maar die gingen snel lek omdat ze niet op het gewicht gemaakt zijn.
- Toen de kinderen kwamen hebben we er twee BoCamp stoeltjes bijgekocht (Lafuma maakt de stoeltjes helaas niet meer). Deze zaten echt veel minder lekker en sleten heel snel! We hebben ze dan ook niet meer want ze zijn stuk.
- Tatteljee stoeltjes. Deze stoeltjes bestaand uit een rugsteun en een opblaasbare binnenkant en zitten heel lekker. Ik vind het rug-gedeelte echter wel wat kort waardoor ik toch liever nog op de Lafuma-stoeltjes zit. Wat heel handig is aan de Tatteljee-stoeltjes, is dat twee opgeblazen binnenkanten aan elkaar gemaakt kunnen worden en je zo een slaapmatje hebt. Voor extra weinig bagage of handig voor als er een slaapmatje sneuvelt. Deze stoeltjes kun je heel compact inpakken. Het opblazen en weer leeg laten lopen van de stoeltjes kost wel wat tijd.
- Helinox Groundchair: dit stoeltje is erg aan de prijs, maar heel klein in te pakken en je zit droog van de grond. Ook is het stoeltje erg snel in en uit te pakken. Ik heb de neiging achterover te kieperen in dit stoeltje als ik er niet genoeg onderuitgezakt in zit.
- Alite Mayfly 2.0: dit stoeltje heeft een langer rugdeel dan de Helinox, maar zit wel dichter bij de grond. Ook dit stoeltje is duur, maar wel snel in en uit te pakken. Het zit-gedeelte is smaller dan bij de Helinox.
Slapen
Matrashoezen
Om gewicht te besparen heb ik matrashoezen gemaakt voor om onze matjes. In de tweepersoons matrashoes passen 2 matjes en er zit een rits aan om een gewone éénpersoons slaapzak aan te ritsen. Zo heb je dus met 2 personen maar 1 slaapzak nodig. Voor de kinderen heb ik hetzelfde trucje toegepast, maar dan voor een éénpersoons versie. Je hebt dan maar een halve slaapzak nodig, maar toch net iets meer dan de helft van een reguliere slaapzak. Ik heb daarvoor een Bocamp XXL slaapzak gekocht en die gebruikt voor beide bedjes (hieronder een foto van een nog eerdere versie waar ik een oude slaapzak van mezelf voor had gebruikt). De Bocamp slaapzak is niet top-end qua materiaal en dus warmte, maar het voordeel is dat onze kinderen nog klein zijn. Als het koud is 's nachts leggen we ze onderin hun bedje en slaan de slaapzak om waardoor ze onder 2 lagen slaapzak liggen. Tatteljee maakt ook dit soort systemen, maar daar kwam ik pas achter toen ik ze zelf al had gemaakt en ze zijn daar ook een stuk duurder (en beter en warmer waarschijnlijk want ze gebruiken dons en maken mooie tochtstrips).
Overigens sliepen onze kinderen toen ze kleiner waren altijd in Deryan tentjes. Die kan ik ook echt aanraden, maar toen we op fietsvakantie gingen, sliepen ze daar al niet meer in.
Matjes
We hebben de volgende matjes gebruikt:
- Thermarest Prolite matjes uit 2003 ofzo. Deze isoleren goed en gaan lang mee (al meer dan 10 jaar). Ze zijn wel redelijk dun om op te liggen (3,8 cm) en niet superklein op te rollen. Ze zijn niet zo heel erg duur en zijn nog steeds te krijgen al hebben ze tegenwoordig een mummie-vorm en zijn onze matjes rechthoekig.
- Exped SynMat UL 7M matjes. Deze isoleren goed, zijn lekker dik (7 cm!) en superklein op te rollen. Ze gaan helaas niet zo lang mee. Bij twee van onze matjes ging de scheiding tussen twee banen stuk waardoor er een grote bobbel ontstond. Omdat ik op internet en bijvoorbeeld op het Wereldfietser forum lees dat dit veel vaker gebeurt, kan ik deze matjes toch niet aanraden als je van plan bent in-the-middle-of-nowhere op vakantie te gaan. Het matje werd overigens de eerste keer zonder problemen omgewisseld. De tweede keer moesten we bijbetalen omdat er inmiddels een nieuw model was met een pompzak erbij. Dit nieuwe model zou minder last hebben van de zogenaamde delaminatie dus we zullen het zien. Het oppompen met de pompzak bevalt ons, na 1x proberen, goed.
- Exped Synmat hyperlite duo. Isoleert goed en doordat je samen één mat hebt, geen probleem meer met matjes die over elkaar heen schuiven. (van elkaar afschuiven is voor ons geen probleem, omdat onze matjes altijd in een hoes zitten, zie hierboven). Lekker dik, compact op te rollen en extra breed bij de schouderd. De twee "helften" worden apart opgeblazen, waardoor je je eigen hardheid kunt kiezen en niet op en neer deint als je partner zich omdraait. Enige nadeel is de hoge prijs.
Lakenzakken
De lakenzakken gebruiken we voornamelijk voor als het te warm is om onder een slaapzak te liggen. We hebben zijden 1-persoonszakken van Perrysport (Wildebeast) en Decathlon en die bevallen prima.
Kussens
Hoofdkussens vinden wij echt heel fijn met slapen, al sliepen we vroeger ook wel op een volgepropt T-shirt. We hebben opblaaskussentjes en kussens die je ook als een soort theemuts kan gebruiken. Dat gebruiken we vaak bij het koken om bijvoorbeeld de pasta of de rijst te garen terwijl we de saus bereiden. De opblaaskussentjes zijn de Cocoon air-core kussens.
Koken
Brander
We hebben gekookt op:
- Campinggaz. Nadeel: dure brandstofblikjes en je weet nooit goed hoever een blikje al op is. Daardoor fietsten we hele dagen met een reserveblik wat nog lang niet nodig bleek te zijn. Voordeel: goedkoop, te combineren met allerlei pannen en melamine-borden als deksel omdat de vlam niet langs de pan komt.
- Trangia: Voordeel: grote stabiliteit, lage brandstofprijs en dat je kunt zien hoeveel brandstof je nog hebt. Nadeel: koken duurt langer dan met gas en je kunt alleen de Trangia-pannen gebruiken. Brandstof die over is, is lastig te bewaren en laten wij maar opbranden. De vlam/warmt is lastig te regelen, dit blijkt na wat ervaring ook niet vaak nodig.
In een multibrander hebben we geen zin, want dat geeft gedoe met schoonmaken en wij vinden die branders ook veel herrie maken.
Servies en bestek
Borden van Mepal rosti melamine kun je ook als deksel gebruiken op een gasbrander. Bij de Trangia komen de vlammen teveel langs de pan en konden we dat niet meer doen. We gebruiken nu diepe borden van de Decathlon omdat je daar zowel muesli met yoghurt als brood mee kunt eten. Als bestek gebruiken we titanium spork, zowel de dure van Light my fire als goedkopere van Aliexpress. Werkt allemaal prima, maar soms krijg je wel een metaalsmaak ervan. We hebben ook kunststof Sea to Summit bestek wat licht, goedkoop en niet zo breekbaar is, maar wel smelt. Voor het roeren in de pan hebben we daarom een klein spateltje mee die bij een gourmetset zat. Een zakmes met blikopener en flesopener is gewoon heel handig en neemt ook niet veel plaats in.
Wasbakje
Het wasbakje maakte zeker nog geen deel uit van onze bagage toen wij nog alles in de rugzak meenamen, maar toch blijkt het nu met de kinderen erbij erg handig. We hebben een Vaude wasbakje en vinden het erg prettig dat de hengsels zo lang zijn dat je het bakje met één hand kunt dragen. We gebruiken het bakje voor de afwas, handwas en om salades in te maken waar de grootste pan te klein voor is.
Koffie zetten
Vooral mijn vriend doet het niet zonder koffie, stelt daarbij ook behoorlijke eisen aan de smaak en vindt het leuk om bezig te zijn met het zetten. Een object wat helemaal niet past in het streven om weinig bagage mee te nemen, maar wat dus toch meegenomen wordt is een handkoffiemaler. We hebben de volgende malers gehad:
- Een maler van Grindripper. Doet het prima, maar ligt niet zo fijn in de hand. Vooral handig om direct koffie te malen in een éénpersoonsfiltertje, wij zijn met zijn 2-en...
- GSI JavaMill . Ligt goed in de hand, maar het plastic scheurt helaas al na één vakantie.
- Porlex mini. Deze maler is van roestvrij staal, dus geen plastic wat kan scheuren. We hebben aan deze maler nog geen nadelen ontdekt en gebruiken hem naar tevredenheid.
Om met de gemalen koffie, koffie te zetten hebben we de volgende spullen gebruikt:
- Ortlieb filterhouder. D heeft een Ortlieb filterhouder verbouwd tot twee éénpersoonsfilterhouders aangezien wij geen pot of pan hebben waar een groot filter op past en waar de koffie toch lang genoeg warm in blijft. Hij maakte er ook houten voetjes bij voor op het kopje. De koffie is heerlijk, maar duurt wel lang
- Turkse koffie maken: als je koffie fijn maalt, kun je zonder filter koffie drinken. Je houdt dan echter wel drap over, waardoor een omspoelactie nodig is voor het tweede kopje. Ook blijft het uitkijken met de tweede slok.
- Aeropress: deze nieuwe aanwinst maakt het koffiezetten een stuk sneller dan met de druppelfilters. We gebruiken de aeropress samen met decathlon thermosbeker waar de aeropress precies in past. De trechter,filterhouder, lepel en roerder laten we maar thuis want die zijn helemaal niet nodig.
Voor de thee gebruiken we overigens graag theezakjes die helemaal dicht zijn en daarmee geen smaak van andere etenswaren opnemen.
Kinderspullen
Luiers en billendoekjes
We hebben maar 1,5 fietsvakantie met luiers hoeven te slepen. We gebruikten hiervoor altijd wegwerpluiers in een kleine verpakking. Als billendoekjes gebruiken we graag de Huggies Pure doekjes van de Action. Deze zijn goedkoop en geuren niet zo sterk, waardoor je er ook goed een gezichtjes mee af kunt doen of ze voor andere vlekken kunt gebruiken zonder direct in een Zwitsal-wereld terecht te komen.
Speelgoed
Ideaal speelgoed voor op fietsvakantie vinden we:
Vanaf 0 jaar: stapelbakjes, liefst met gaatjes zodat je een gieter krijgt met water
Vanaf 3 jaar: Lyra Ferby potloden omdat deze niet gauw breken en ze dus tegen een stootje kunnen. Uno en memory. Plusplus: een soort bouwblokjes, maar omdat alle blokjes dezelfde vorm hebben, is het niet zo erg als er wat kwijt raakt.
Vanaf 5 jaar: Magmax magneetstaafjes en -balletjes. Regulier kaartspel.
Vanaf 7 jaar: vlieger
Voorlezen
Voor het voorlezen zet ik kinderboeken op mijn e-reader. Om zelf te lezen en plaatjes te kijken nemen we een stapel kinderblaadjes mee (we hebben een abonnement op Pippo, later Pompoen). De kinderen hebben vanaf zijn 7e een eigen e-reader.
Reiswekker/nachtlampje
Om te zorgen dat de kinderen niet om 5 uur al denken dat het ochtend is en ze dus op kunnen staan, namen we wekkers mee toen ze klein waren. We gebruiken hiervoor een reiswekkertje met een digitale klok als ze de cijfers al kunnen lezen. Net als thuis mogen ze pas uit bed uit als er een '7' voor de puntjes (:) staat. Voordat ze cijfers konden lezen gebruikten we een wekker met een plaatje die ook als nachtlampje fungeert (Kidsleep Globetrotter).
Naambandjes
Voor bezoekjes aan drukke dorpjes en andere plaatsen waar veel mensen komen, gaven we de kinderen toen ze klein waren een 'kwijtraakbandje' om (ze heten officieel Infoband). Hierop staat ons telefoonnummer voor als er eentje kwijtraakt. Gelukkig is het nog nooit nodig geweest, maar het idee is prettig en de kinderen vinden de bandjes erg stoer.
Draagzak
De draagzak deed goed dienst voor als onze dochter in slaap viel op het fietsstoeltje. We bonden dan de opgerolde drager om haar schouders waardoor ze niet zo hard met haar hoofd op en neer kon wippen. Een tip van een medevakantiefietsende moeder en het werkt echt super! Inmiddels zijn de kinderen groter en nemen we de draagzak niet meer mee.
Toiletspullen
Toilettassen
Natuurlijk zijn toilettassen niet nodig en kun je alles ook in een plastic tasje meenemen. Toch vinden wij een toilettas wel handig en overzichtelijk. Alleen zijn de meesten veel te groot voor wat wij meenemen. Laatst vond ik echter een fijn tasje, de Vaude Bobby. Het is een kinder toilettas, maar hij bevalt mij erg goed. De toilettassen van de kinderen nemen we niet mee, die tandenborstels gaan er bij onze tassen bij. Lush shampoobars zijn handig omdat ze weinig ruimte en gewicht innemen, maar minder handig in gebruik.
Eten
Ontbijt
We ontbijten met muesli of pap/brinta met (soja)melk. Sojamelkpoeder lost beter op dan gewone (bioogische) melkpoeder is mijn ervaring. Wel gebruik ik warm water om het op te lossen, want anders lukt het me met geen enkele melkpoeder. Als we boodschappen doen, halen we houdbare (soja)melk in een pak. Zodoende doen we met het poeder de hele reis.
Lunch
We lunchen met brood en hebben dan steeds een beperkt aantal soorten beleg. We gebruiken Coghlans squeeze tubes voor pindakaas, jam, chocopasta enzo.
Avondeten
Voor inspiratie over lekker en makkelijk eten zonder koelkast en met kleine kinderen kun je kijken op de pagina 'Menu' die ik bij elke reis heb toegevoegd.
Snacks
Voor onderweg nemen we nootjes, gedroogd fruit en snoepjes mee. Als het niet te warm is ook chocola.
Kleding en schoenen
Fietskleding
Lange tijd was ik de enige met een fietsbroek. Na een paar jaar kocht mijn vriend ook een fietsbroek en onze dochter wil graag alles wat ik ook heb, dus heeft zij ook fietshandschoentjes en een fietsbroek. Ik vind de broeken van Loffler erg prettig zitten, maar knip wel altijd het bovenste elastiek eraf. Voor de kinderen hebben we fietsbroeken van de Decathlon.
Andere kleding
We nemen 1 setje kleding p.p. mee en 2 voor de kinderen en hebben allemaal natuurlijk een setje aan. Ik verbaas me er iedere keer weer over dat 2 setjes kleding voor de kinderen (en 1 setje aan) echt genoeg is. Ik heb steeds de neiging om wat extra in te pakken, dus heb nu op onze standaard-bagagelijst genoteerd dat 2 écht-écht-écht genoeg is!
Schoenen
Voor de kinderen hebben we laarzen of waterdichte wandelschoenen en sandalen (teva's) mee. Mijn vriend kan niet lekker fietsen met sandalen en neemt daarom alleen wandelschoenen mee. Ik draag wel steeds mijn Teva-sandalen en om ruimte te sparen neem ik soms geen dichte schoenen mee, maar alleen waterdichte sokken (Sealskins). Deze zijn best goed waterdicht (na een poosje worden je tenen alsnog wel wat vochtig) en ook lekker winddicht. Ik vind dit daarom vooral fijne sokken voor op de fiets. Ze wandelen niet zo heel lekker. Als ik wel wandelschoenen meeneem, zijn dat waterdichte sportschoenachtige schoenen van The North Face. Vooral met nat gras op de camping (door regen of dauw) zijn waterdichte schoenen echt heel fijn.
gps
Ik heb een Garmin Etrex30 GPS. Deze kun je met een apart aan te schaffen houder op je stuur vastmaken. De houder maak je met tiewraps vast aan het stuur. In mijn ervaring is dat niet zo heel stevig, want bij mij breken die tiewraps eens in de zoveel tijd. Maar het zijn er twee, dus er zit er steeds nog wel eentje vast. De GPS zit wel heel stevig vast in de houder. Ik heb deze GPS gekozen omdat ik niet goed overweg kan met touchscreens, dus die vielen al af. De joystock van deze GPS werkt heel prettig, ook als je aan het fietsen bent. Verder wilde ik graag dat de GPS op gewone batterijen zou werken, zodat ik onderweg of op vakantie geen stroom nodig heb.
Omdat ik de GPS in eerste instantie voor wandelen gebruikte, vond ik het drie-assen compas wel leuk. Maar als je dat niet nodig hebt, is de Etrex20 denk ik ook goed. Ik vind deze GPS niet zo gebruikersvriendelijk, niet in de laatste plaats omdat er geen handleiding bijgeleverd wordt. Inmiddels heb ik de meeste functies wel door, maar dat heeft wel even gekost met veel zoeken op het internet!
Ik download vlak voor we gaan fietsen een nieuwe versie van de Openfietsmap van het gebied waar we heengaan. Ook laad ik de geocaches van het gebied. We zijn een tijd fervente fans geweest van geocaches, maar nu is de lol daar weer een beetje van af aan het gaan. Verder gebruik ik Archies camping gpx bestand om de campings te laden en voeg ik van de campings die ik het leukste vind lijken nog extra informatie toe aan de waypoint via Basecamp.
Ik vind het erg leuk dat je met de GPS kunt kijken hoever je gefietst hebt en hoe hard. Onze zoon vindt het ook heel leuk om te weten hoe hard hij fietst. Hij heeft inmiddels een eigen fietscomputer (Sigma Speedy).
Advertentie (hierdoor wordt mijn website gratis gehost):
Maak jouw eigen website met JouwWeb