Reisverslag

We nemen de gok en besluiten in Nederland op vakantie te gaan. We hebben in allerlei landen al slecht weer gehad, dus hoe erg kan het dan in Nederland worden? Er zijn veel plaatsen en musea in de Randstad die we graag willen bezoeken. Rondom de bezoekjes aan ouders en schoonouders die woonachtig zijn in de Randstad lukt het niet om tijd te vinden deze musea aan te doen. Omdat er een mooie kustroute langs de Nederlandse kust is uitgezet, de LF1, is onze keus gemaakt. Een lastig puntje lijken de campings te zijn. Die schermen op hun websites met reserveringsverplichtingen waarbij je dan ook meteen 2 weken moet blijken. Voorafgaand aan onze vakantie mail ik daarom veel campings aan de route met de vraag of trekkers welkom zijn. Gelukkig krijg ik genoeg positieve reacties om ook deze gok te nemen.

Omdat Basecamp data op de C-schijf blijkt op te slaan zijn mijn GPX-tracks helaas verloren gegaan bij de overstap naar een nieuwe computer (ik had braaf alle data van de D-schijf veilig gesteld, maar dat was dus niet genoeg, grrr). De afstanden zijn dus gegokt.

23/7 Vlissingen – Cadzand-Bad (~10 km)

In Vlissingen kunnen we gratis en onbeperkt parkeren op het terrein naast het treinstation (handig voor de auto ophaaldag aan het einde) en de pont naar Zeeuws Vlaanderen. Ideaal! We besloten de LF1 van Zuid naar Noord te fietsen omdat je het met de wind toch nooit weet en we zo in ieder geval met de zon in onze rug zouden fietsen mocht die besluiten deze vakantie voor ons te gaan schijnen. In Vlissingen laden we alle fietsen, onderdelen en tassen uit de auto en zetten de bob-yak in elkaar. Het is al een paar weken erg warm in Nederland en deze dag is daarop geen uitzondering. Tot dusver lijkt onze gok voor Nederland dus goed uit te pakken qua weer. We nemen de pont naar Breskens en fietsen daar naar ons startpunt, dat een paar kilometer van het echte startpunt van de LF1 ligt. Onderweg lunchen we op het strand.

24/7 Cadzand-Bad

’s Morgens fiets ik met mijn dochter achterop naar het dorpje Cadzand-Bad waar we samen met veel te veel andere toeristen de plaatselijke Spar plunderen. De winkel is veel te krap voor zoveel mensen, maar het personeel blijft vriendelijk. Bij de bakker halen we Zeeuwse bolussen, want we zijn niet voor niets in Oud-Zeeland (waarmee voor mijn dochter het onderscheid met Nieuw-Zeeland duidelijk gemaakt wordt; ze heeft daarvoor een flinke poos verkondigd dat we naar Nieuw Zeeland op vakantie gingen!). Het is nog steeds heerlijk weer, dus ’s middags bezoeken we het strand naast de camping. Dat ligt achter een natuurgebiedje genaamd Verdronken zwarte polder en is niet bereikbaar met de auto. Hierdoor is het strand heerlijk rustig en je kunt ook mooi wandelen in de duinen. We hebben ons laten vertellen dat je haaientanden kunt vinden tussen de schelpen. We zoeken ons een ongeluk maar vinden helaas niets.

25/7 Cadzand-Bad – Zoutelande (~36 km)

Vandaag is onze eerste ‘echte’ fietsdag. We fietsen eerst weer terug naar de pont. Het is daar erg druk en we moeten samen met alle andere fietsers wachten in een tunnel die naar de kassa leidt. In Vlissingen aangekomen proberen we een leuke lunchplek te vinden. Bij een terras hebben ze vanwege het warme weer opblaasbadjes neergezet. Het lijkt ons wel wat, want het is weer erg warm. Helaas serveren ze geen lunch waardoor we toch maar bij de bakker broodjes halen en die op grote trappen naast een waterpartij opeten. Dit gedeelte van Zeeland is echt heel toeristisch en de campings zijn met dit mooie weer vol-vol-vol. We vinden alleen een camping waar we één nachtje mogen blijven. Het is niet anders. De plek is zo groot dat we best naast de volgende bewoners hadden kunnen blijven staan, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. We worden heel hartelijk ontvangen en vinden nog een gevallen vogeltje dat door de boerin voorzichtig in een doosje wordt gelegd.

Het valt op dat er bijna geen muggen zijn tot nu toe. Heerlijk!

26/7 Zoutelande-Kamperland (~25 km)

Het begint ééntonig te worden, maar het is erg warm vandaag! Ongepland hebben we weer een fietsdag omdat we niet langer op de camping kunnen blijven. We fietsen door de polder en snijden daarmee een stukje LF1 af. We fietsen door het drukke en erg toeristische Domburg en daarna door een prachtig bos met kronkelbomen. De route is hier echt heel mooi. We houden een lange pauze aan het strand rondom de lunch. Heel fijn dat we het strandtentje hebben meegenomen. Het is weer extra bagage, maar een beetje schaduw aan het strand is echt wel nodig. De volgende camping hebben we gisteren direct gereserveerd na de slechte ervaringen met Walcheren en we krijgen een plek met speciaal fietserstarief. We halen friet op de camping, maar moeten helaas lang wachten met opeten omdat onze zoon is verdwaald op de camping en wij dus eerst een zoektocht op touw moeten zetten. De friet is helaas niet zo lekker, de tieners die in de snackbar staan moeten duidelijk nog even oefenen. Maar gelukkig zijn we weer compleet :-)

Vrijdag 27-7 Kamperland

We zijn nu wel toe aan een rustdag na twee dagen fietsen. Het is alweer heel heet en we hangen de hele dag in het zwembad van de camping al doe ik ’s morgens even boodschappen want dat moet ook gebeuren. Ik loop aan het eind van de middag nog even met mijn dochter naar een nabijgelegen boerderij waar je aardbeien uit een automaat kunt halen, lekker! ’s Avonds en ’s nachts onweert het flink. Onze buren, allen met caravan, vinden het maar niks met zo’n ‘klein’ tentje en als het te hard gaat regenen mogen we schuilen in de voortent. Dat is allemaal niet nodig, want na ons onweer-avontuur in Nevers (Frankrijk) vorig jaar zetten we de tent extra goed vast waardoor we de bui prima doorkomen.

Zaterdag 28-7 Kamperland – Burgh-Haamstede (~24 km)

Ondanks het onweer kunnen we de tent toch droog inpakken. Dat is toch altijd een hele geruststelling met een katoenen tent. Het is flink afgekoeld en dus een stuk beter weer om te fietsen. Vlak voor we de Oosterscheldekering op fietsen, barst nog een flinke bui los. Deze zien we eerst aankomen over zee, erg indrukwekkend! Het waait ook flink maar....mee! We hoeven nauwelijks te trappen en van mijn nachtmerries over eindeloze waterwerken met tegenwind komt dus gelukkig niets uit. We bezoeken Neeltje-Jans wat een behoorlijk pretpark blijkt te zijn en komen via een mooie route door de duinen bij Westenschouwen aan bij de camping.

Zondag 29-7 Burgh-Haamstede

Er zitten bunkers in de duinen en dat lokt ons tot een wandeling. Helaas vinden we niet zoveel bunkers en gaat het ook weer regenen. We schuilen in de molen met een lekker ijsje en gaan daarna nog bij de Walvisbunker kijken.

Maandag 30-7 Burgh-Haamstede – Ouddorp (~27 km)

Er staat weer een mooie route op het programma. Ik ken Zeeland van lange rechte en dus saaie wegen, maar deze kustroute laat een heel ander Zeeland zien. Bij Renesse lopen we het duin op om zeehonden te spotten. Heel in de verte zien we kleine stipjes op een zandplaat liggen. Wel erg ver weg, maar wel heel leuk om wildlife in Nederland te zien. Op de brouwersdam beklimmen we de uitkijktoren van Staatsbosbeheer. Het blijft nog wisselvallig weer. We komen op een grote jaren 80 camping terecht. Helaas moet onze geplande barbecue vanwege de plotselinge regen zo veel mogelijk binnen plaatsvinden.

Dinsdag 31-7 Ouddorp

We relaxen op de camping. Door het uiterlijk van het sanitair-gebouw wanen we ons in onze jeugd. We horen dat de camping bijna gaat sluiten om plaats te maken voor bungalows. Toch jammer. Gelukkig kunnen wij er deze vakantie nog wel van genieten. Ik fiets naar Ouddorp voor de boodschappen en dan is deze rustige dag ook weer voorbij.

Woensdag 1-8 Ouddorp-Oostvoorne (~28 km)

De route voert ons door het schattige dorpje Goedereede. Al van ver zien we de toren en het plaatsje zelf heeft pittoreske geveltjes en bruggetjes. We proberen een poosje een leuke lunchplek bij de Stellendam te vinden, maar dat lukt niet zo goed. We vinden een klein strandje en lunchen daar. Helaas heeft mijn vriend een lekke band, dus er is ook werk aan de winkel. Langs Rockanje is de route een tijdje behoorlijk saai, langs hekken, tuintjes en braakliggend en verwilderd terrein.

Donderdag 2-8 Oostvoorne

Mijn ochtendritueel op een rustdag bestaat uit de was en boodschappen doen. Ik begrijp echt niet wanneer mensen die iedere dag fietsen hun was doen! ’s Middags zoeken we het strand weer op. Dat blijkt niet zo gemakkelijk, het weggetje ernaartoe bestaat uit mul zand. Op het strand blijkt het ook behoorlijk eb te zijn waardoor we ver moeten lopen voor het water. Gevolg daarvan is wel dat er veel kleine poeltjes zijn waar we garnaaltjes en kleine krabbetjes in vinden en dat is ook erg leuk! Het strand bestaat verder voor een groot gedeelte uit een vogelreservaat waardoor er veel vleugels te zien zijn en het helemaal niet voelt alsof je naast de Randstad zit. Het waait behoorlijk, gelukkig kunnen we ons strandtentje “vastzetten”  door zand in daarvoor bedoelde zakjes te doen. Er zitten ook haringen bij het tentje, maar daar heb je logischerwijs niks aan op het strand.

Vrijdag 3-8 Oostvoorne-Wassenaar (~45 km)

Vandaag staat de langste fietsdag op het programma omdat de informatie van de stadcamping in Hoek van Holland mij niet kon bekoren. We moeten daarom helemaal doorfietsen naar Wassenaar en willen ook nog even tijd nemen om Futureland te bezoeken, het bezoekerscentrum van Maasvlakte. Ik ben vlak bij de Maasvlakte opgegroeid, maar heb nog nooit eerder een bezoek gebracht aan dit gebied. We fietsen de camping af en wisselen het natuurschoon al snel in voor de industriële omgeving van het havengebied. Er is echter ook plaats gemaakt voor vogels en we bespieden ze door een speciaal scherm. Het is interessant om eens in zo’n totaal ander omgeving te fietsen, maar de stukken zijn voor de kinderen wel wat te lang rechtuit. Het bezoek aan Futureland is echt de moeite waard. De film met de virtual reality bril en de spelletjes met het beladen van containers vielen goed in de smaak.

Veel te snel moesten we daarom alweer verder naar de halte van de Fast Ferry die ons naar Hoek van Holland zou brengen. De conductrice van de Fast Ferry was een hartelijke vrouw die niet om een praatje verlegen zat en van het tochtje een leuk avontuur maakte. Onderweg keken we onze ogen uit, de schepen die langs de containerschepen lagen, lijken heel erg klein. Maar diezelfde schepen lijken juist altijd heel groot als ze over de Rijn langs ons dorp varen. Wat een verschil!

In Hoek van Holland aangekomen fietsen we gauw verder over een mooie route door de duinen en langs de kassen. In Scheveningen raken we de bordjes wat kwijt en besluiten de drukte van het centrum te ontlopen door de kortste route naar de camping in Wassenaar te nemen. Die vinden we gemakkelijk en op deze camping is altijd plaats voor fietsers en wandelaars wat een festival-achtige sfeer oplevert inclusief de dicht op elkaar staande tentjes. We vinden gelukkig een prima plekje.

4/8 Den Haag (~13 km)

’s Morgens nemen de kinderen en ik een duik in het zwembad van de camping, lekker verfrissend!

De kinderen hebben de lange rit van gisteren nog in de benen en wij hebben ook wat minder energie om ze door een drukke stad te loodsen, dus we nemen er vandaag allebei ééntje achterop om naar Den Haag te fietsen. Daar bezoeken we het Museon, een super leuk en zeer interactief museum. We vermaken ons er prima en fietsen na een drankje weer terug naar de camping. ’s Avonds komen mijn ouders op bezoek omdat we redelijk dicht bij hun huis kamperen en zij nemen ook de catering voor deze avond voor hun rekening. Erg gezellig om opa en oma op bezoek te hebben en te laten zien hoe wij dat nu doen met alle bagage op de fiets.

5/8 Wassenaar-Ruigenhoek (~32 km)

De route door de duinen vandaag is mooi, maar behoorlijk pittig met heuvel na heuvel en tegenwind. In Noordwijk houden we een lange pauze aan het strand. Het is hier behoorlijk wat drukker dan op de stranden in Zeeland. We halen brood en ijsjes bij een supermarkt in Noordwijk en worden daarna over de drukke hoofdstraat gestuurd omdat de boulevard is afgesloten vanwege een evenement. Na Noordwijk wordt de route gelukkig weer wat vlakker en vermoeid komen we aan op bekend terrein: Camping De Ruigenhoek.

6/8 Ruigenhoek

We doen lekker rustig aan op de camping. Het is een natuurkampeerterrein waardoor er geen animatie, geen zwembad en geen muziek is, maar wel lekker bos en rust. De kinderen zijn eerst wat teleurgesteld, maar we wijzen ze erop dat je hier lekker hutten kan bouwen. Dat hoeven we geen twee keer te zeggen en ze zijn er de rest van de dag zoet mee. Ik fiets naar Hillegom voor de boodschappen en dat was het dan weer voor de activiteit van vandaag.

7/8 Linneaushof (~18 km)

We hebben met mijn schoonmoeder afgesproken in de Linneaushof omdat zij jarig is en deze speeltuin ongeveer tussen onze camping en haar huis ligt. We hebben een gezellige dag. Het is weer pufpuf warm, dus het is erg fijn dat er ook een waterspeeltuin is. We hebben kant-en-klaar pannenkoeken meegenomen voor de lunch en die zijn wel heel gemakkelijk op te warmen: gewoon even in de zon leggen! ’s Nachts barst het onweer en de regen los, eindelijk na alle droogte! De plantjes zullen er blij mee zijn.

8/8 Leiden

We nemen de bus naar Leiden om daar het Boerhaave museum en het museum van Oudheden te bezoeken. Erg leuk en in het museum van oudheden kun je een Dummie de Mummie speurtocht doen. Echt iets voor onze oudste die dol is op de boeken van deze levende mummie. Het is wel een stuk kouder en ook druilerig weer na de onweersbui. ’s Avonds knapt het weer een beetje op.

9/8 Ruigenhoek-Driehuis (~32 km)

Vandaag beginnen we alweer aan de laatste etappe. We fietsen van Ruigenhoek naar Driehuis. We pakken zo snel mogelijk in vanwege voorspelde regen. De route is prachtig en voert een flink stuk door het park Zuid Kennemerland. Op de camping aangekomen barst de bui los. We zetten zo snel mogelijk de tent op terwijl de kinderen schuilen bij de buren (en daar ook gelijk weer vriendjes maken). Gelukkig blijft de voorspelde storm uit.

10/8 Driehuis

Vandaag splitsen we op. Ik ga de auto ophalen in Vlissingen en D blijft met de kinderen in Driehuis. Ze bezoeken een kinderboerderij terwijl ik uren in de trein zit (zónder overstap! De trein gaat direct van Haarlem naar Vlissingen). In Vlissingen staat de auto er nog prima bij en rijd ik weer terug langs dezelfde namen als op de stations, maar nu staan ze op de bordjes van de afslagen.

11/8 Driehuis – Wageningen, via Muiderslot

Het fijne van dichtbij op vakantie gaan is dat je zo thuis bent. We hadden dan ook nog tijd om onderweg naar huis een bezoek te brengen aan het Muiderslot. Het was een stuk beter weer en we genoten van de roofvogelshow en de bezienswaardigheden. Hiermee sluiten we een fijne vakantie af. Eén die zo goed beviel dat we het jaar erna besluiten de rest van de LF1 te fietsen!